WKR & Belasting/BTW

WKR:

Paas-, Sint-, en Kerstpakket en Werkkostenregeling (WKR)

Het schenken van een Paas-, Sint-, of Kerstpakket valt onder de werkkostenregeling (WKR). De werkkostenregeling is vanaf 1 januari 2015 verplicht en maakt het schenken van een geschenk met een van de feestdagen makkelijker. Met de oude regeling moes je rekening houden met 29 verschillende regels, nu alleen nog maar met de WKR.

Hoe werkt de WKR?

Het bedrag dat je onbelast mag besteden, noemen we de vrije ruimte. De vrije ruimte wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. In 2023 is de vrije ruimte over uw fiscale loon tot en met € 400.000 3,0%. Over het bedrag van de loonsom boven € 400.000 is de vrije ruimte in 2023 1,18%. Komt het bedrag dat je onbelast besteedt, boven de grens van de vrije ruimte? Dan moet je over het gedeelte dat boven de grens komt, 80% belasting betalen.

 

Meer over de werkkostenregeling en de vrije ruimte lees je in hoofdstuk 10 van het ‘Handboek Loonheffingen’. Je kan het handboek downloaden op de pagina Loonheffingen.

Wat is de gebruikelijkheidstoets?

Deze zijn ook onbelast, maar gaan niet ten koste van de vrije ruimte. Een gerichte vrijstelling is bijvoorbeeld het vergoeden, geven of beschikbaar stellen van een laptop. Of het vergoeden of betalen van een cursus of overnachting voor het werk.

Lees meer over gerichte vrijstellingen in hoofdstuk 22 van het ‘Handboek Loonheffingen’. Je kan het handboek downloaden op de pagina Loonheffingen.

Ook sommige werkplekvoorzieningen gaan niet ten koste van de vrije ruimte

Voor een aantal voorzieningen die met het werk of de werkplek te maken hebben, gelden nihilwaarderingen. Deze voorzieningen zijn op € 0 gewaardeerd en daardoor onbelast. Bijvoorbeeld koffie en thee op het kantoor of een ov-abonnement. Nihilwaarderingen gaan niet ten koste van de vrije ruimte.

 

Voor een aantal andere werkplekvoorzieningen gelden zogeheten normbedragen. Dit gaat om:

- maaltijden in de bedrijfskantine
- kinderopvang, geregeld door de werkgever
- huisvesting op de werkplek


Lees verder over nihilwaarderingen en de normbedragen in hoofdstuk 22 van het ‘Handboek Loonheffingen’. U kunt het handboek downloaden op de pagina Loonheffingen.

Kijk ook eens op het Forum Salaris

Hier vindt u antwoord op vragen over de werkkostenregeling uit de praktijk en kunt u ook uw eigen vragen stellen. U hebt wel een account nodig.

> naar het Forum Salaris

Tezet is niet verantwoordelijk voor eventuele aanpassingen in de regelgeving

Mogelijk past de belastingdienst deze regeling aan. Voor de meest actuele regelingen verwijzen wij je naar: De belastingdienst

BELASTINGEN & BTW:

Drempelbedrag personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken

De btw die je betaalt over uitgaven voor giften, relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen, is niet altijd aftrekbaar. Er geldt een drempelbedrag van € 227 (exclusief btw) per ontvanger per boekjaar. Zijn je jaarlijkse uitgaven niet meer dan dit bedrag? Dan mag je de btw hierover aftrekken.

Hoe bepaalt u de uitgaven per medewerker?

Giften en relatiegeschenken zijn meestal persoonsgebonden. Personeelsvoorzieningen kunnen voor meerdere medewerkers bestemd zijn, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsfitnessruimte.

 

De persoonsgebonden uitgaven, reken je toe aan de desbetreffende personen. Uitgaven die je doet voor een groep medewerkers, deel je door het aantal personen dat van de voorziening gebruik maakt of gebruik kan maken. Je kan nu per medewerker vaststellen of je het drempelbedrag hebt overschreden. Voor de gevallen waarin dat zo is, kan je de btw over de uitgaven niet als voorbelasting aftrekken.

Rekenvoorbeeld

Je geeft al je personeel een kerstpakket van € 75 exclusief btw. Voor de helft van uw personeel hebt u bovendien een uitje verzorgd: kosten € 400 exclusief btw per persoon. Aan 1 werknemer hebt u een jubileumhorloge van € 150 exclusief btw cadeau gegeven. Hierbij geldt dan het volgende:

 

- Je mag de btw aftrekken van het kerstpakket dat u geeft aan personeel waarvoor u geen uitje hebt verzorgd.
- Je mag de btw van het horloge aftrekken, als u voor dit personeelslid geen uitje hebt verzorgd.
   De kosten (€ 225) blijven dan onder het drempelbedrag van € 227.
- Je mag geen btw aftrekken van de kosten van het uitje.

Contante betaling en afschrijvingen

Je telt alleen de uitgaven mee waarover je btw hebt betaald. Contante betalingen zoals een 13e maand, of winstdeling tellen niet mee. Schrijf je af op je personeelsvoorzieningen? Dan baseer je de uitgaven per jaar op een redelijke afschrijving. De afschrijving doe je op dezelfde manier als bij de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting.

Eigen bijdrage

Ontvangt u van uw werknemers of relaties een eigen bijdrage voor de voorzieningen of de relatiegeschenken? Dan trekt u deze opbrengsten (exclusief btw), af van de uitgaven. Als de uitgaven op die manier onder het drempelbedrag komen, mag u de btw over de uitgaven aftrekken. Over de eigen bijdrage moet u btw betalen en aangeven in uw btw-aangifte.

BTW terugbetalen

Heb je btw afgetrokken voor uitgaven die boven het drempelbedrag liggen? Dan moet je deze btw terugbetalen.

Tezet is niet verantwoordelijk voor eventuele aanpassingen in de regelgeving

Mogelijk past de belastingdienst deze regeling aan. Voor de meest actuele regelingen verwijzen wij je naar: De belastingdienst.