Om een bedrijf succesvol te laten zijn heb je gemotiveerd personeel nodig. Naast salaris en standaard arbeidsvoorwaarden zijn er ook andere manieren om je medewerkers te belonen en te motiveren. 

Een andere manier van belonen

Er zijn tal van manieren om je werknemers te belonen. Kijk je alleen al naar loon dan valt daar onderscheid te maken in basisloon, commissieloon en loon in maaltijd- of ecocheques. Daarnaast kan je:

  • belonen op basis van resultaat (denk aan aandelen);
  • belonen met bepaalde voordelen in natura (denk aan een telefoonabonnement) en;
  • belonen met gezinsvriendelijke maatregelen (denk aan kinderopvang). 
Een bekende manier om je personeel extra te belonen is het geven van een Kerstpakket. Dit wordt tegenwoordig al gezien als een verworven recht. Je komt er als werkgever bijna niet mee weg als je niet aan het geven van Kerstpakketten doet.
Bovengenoemde manieren vragen de nodige investeringen. Maar wist je dat het belonen en motiveren van je medewerkers je helemaal niet veel extra hoeft te kosten?


5 manieren om medewerkers te belonen

Er zijn veel manieren om je waardering voor je werknemers te uiten en ook veel soorten beloningen welke je daarbij kan bedenken. We zetten er een paar voor je op een rijtje:

a)   Flexwerken
Flexwerken - niet te verwarren met flexplekken - is een manier waarop je werknemers hun werkdag kan laten starten op flexibele tijden. Zo kan iedereen hun eigen ritme bepalen. De echte ochtendmensen kunnen op deze manier hun dag vroeg starten en de nachtbrakers kunnen iets langer uitslapen. Bepaal wel een minimale starttijd zodat je weet wanneer iedereen aanwezig is. Handig voor het inschieten van afspraken. 

b)   Stoelmassages
Massage tijdens werktijd, wie wil dat nu niet? Stoelmassages zijn een populaire manier om je personeel te laten ontspannen. Stoelmassage biedt een moment van intense ontspanning. De werknemer kan gemakkelijk even afstand nemen van zijn werk en de daarmee gepaard gaande stress en spanningen. De kosten van stoelmassages zijn volledig op te voeren als bedrijfskosten en daarmee biedt het voor jou als werkgever dus ook een (fiscaal) voordeel.

c)    Gratis lunch
Hoe fijn is het als je ’s ochtends niet je lunch klaar hoeft te maken? Veel bedrijven bieden tegenwoordig lunch aan voor hun werknemers. Zo kun je ook gezond gedrag stimuleren door salades aan te bieden. Het aanbieden van lunch, eventueel tegen een kleine vergoeding, heeft een paar voordelen. 

  • Je ontzorgt je werknemers;
  • Je voorkomt dat iedereen achter z’n bureau z’n broodje eet;
  • Je creëert een gezellige sfeer;
  • Je draagt bij aan de gezondheid van je medewerkers.

d)    Innovatiedagen
Een dag waarin je uit de waan van de dag gehaald wordt, je standaard werkzaamheden even links blijven liggen en je volop bezig bent met vernieuwing binnen je vakgebied of ontwikkeling van je persoonlijke doelen. Hoewel dit misschien niet mogelijk is voor alle branches zijn hier best wat varianten op te verzinnen zodat het ook binnen jouw branche past.

e)   Cadeautjes
Deze werkt altijd goed. Een kleinigheidje op een verrassend moment. Je hoeft geen enorme cadeaus aan te schaffen om je werknemers te belonen, een klein cadeautje heeft al een hoge attentiewaarde. Bij Tezet vind je voor allerlei gelegenheden geschikte presentjes. Zo kun je voor de Sinterklaasperiode leuke Sintpakketten vinden, de Kerstshop biedt unieke Kerstgeschenken voor je personeel of relaties, maar ook voor andere speciale dagen vind je een groot aanbod. 

Zo zie je maar dat er veel manieren zijn om medewerkers te motiveren en te stimuleren. Met de juiste inzet houd je je personeel gemotiveerd en je bedrijf succesvol!